Modern Socialkonstruktivism

Aktivitetsteorin (AT) utvecklades i syfte att studera mänsklig inlärning som en social interaktionsprocess (Engström, 2000). Under en diskussion med en kollega började jag fundera över ”Symbolisk interaktionism”. Samhället uppfattas som ”en process stadd i ständig förändring och inte som en beständig struktur” (Wikipedia).

aktivitetsstruktur01 Hierarkisk aktivitetsstruktur: Leontyev (1987) delar in mänsklig aktivitet i tre hierarkiska nivåer: procedurer, handlingar och aktiviteter. Engström använder denna struktur för att skapa ett aktivitetssystem som är under utveckling och kontextspecifikt. Det vill säga aktiviteter är objektdrivna.
kopplingSOV Koppling mellan subjekt, objekt och verktyg: Denna modell utvecklades av Vygotsky (1978) och Enström använder den för att visa att individers handlingar inte isolerade utan är kopplade till kollektiva motiv. Detta leder fram till nästa modell.
AT01 Aktivitetsstruktur: I Engströms modell är huvudelementen av strukturen av mänsklig aktivitet subjektet, objektet samt gemenskapen där subjektets handlingar utförs. De övriga elementen i de yttre hörnen av triangeln utgörs av verktyg, regler samt arbetsfördelning och skapar tillsammans förmedlande artefakter i den mänskliga aktiviteten. Arbetsfördelningen inkluderar även hur uppgifter fördelas horisontellt mellan gemenskapens medlemmar samt vertikalt som fördelning av makt och status. Inom aktivitetssystemet tar alltså olika deltagare olika steg i riktning mot av forma den kollektiva aktiviteten

Reflektion: Jag tycker det blir väldigt tydligt att kontexten och kollektiva motiv påverkar mänsklig aktivitet. Detta blir mycket viktigt när vi talar om digitala verktyg.

(Källa:  Mot ett ökat samarbete mellan hjärtklinik och vårdcentral – En beskrivande fallstudie ur ett aktivitetsteoretiskt perspektiv av Jeanette Rusk)

Annonser

About natbaserad

Science Teacher and educational developer in upper secondary school. I'm also founder and head trustee of EduToolkit.

Posted on september 11, 2012, in Inlägg. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hannas skolblogg

Om undervisning och digitala verktyg

En blogg om skola, skolutveckling och samhällsfrågor

Jag heter Johan Lindström och jobbar som skolledare. Alla synpunkter i bloggen är mina egna. @Aland72 på Twitter.

Hot Topics

Presented by the Microsoft Educator Network

%d bloggare gillar detta: