Läslogg: Svenskarna och Internet 2010

Namn på artikel / bok / film:
Svenskarna och Internet 2010 av Olle Findahl

Referens / länk:

Klicka för att komma åt 478-svenskarna-och-internet-2011.pdf

1. Kort sammanfattning:
Med hjälp av resultaten från telefonintervjuer av 2000 personer under våren 2010 av .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) har människors tillgång och användning av Internet studerats. Tanken är att en återkommande undersökning av Internets utveckling måste både ha en fast bas som gör det möjligt att följa Internets utveckling över tiden, och vara tillräckligt flexibel för att kunna upptäcka och registrera de förändringar som sker. Under 2007 var fildelningen av musik ett hett diskussionsämne, medan denna rapport från 2010 är hälsoinformationen på Internet ett särskilt fokusområde. Det framgår att Sverige har goda förutsättningar att bli ett framgångsrikt informationsteknologiskt land, speciellt är det mer vanligt med Internet bland pensionärerna. Några av de resultat som presenteras är att idag är det 81 procent av Internetanvändarna som är dagliga användare och tiden som ägnas åt Internet har ökat till 11,3 timmar i veckan. Av de som använder mobilt Internet tar idag fler del av nyheter, fler läser/skickar e-post, fler besöker sociala nätverk och fler ser på TV/video via mobilen. Vi ser också att hälften av alla svenskar är med i sociala nätverk och Internet fylls allt mer av användargenererat innehåll. De nya användarna är sena ”adopters” som efter många års tvekan valt att börja använda Internet och vi kan se att de äldsta spelar en undanskymd roll bland nya internetanvändare. (sid 20)

2. Något bra citat:

En hypotes vid den här tiden var att de som använde Internet var mer introverta och alienerade än icke-användarna.(Sid 5)

-Jag upplever att denna myt fortfarande lever kvar…

3. Nyckelbegrepp som presenteras
De flesta icke-användare återfinns bland de äldre, men ickeanvändarna finns i alla åldersgrupper även bland de yngre. Utmärkande för dem är deras negativa attityd till att prova och testa nya tekniska apparater och tjänster.

4. Finns det någon bärande idé eller resonemang, i så fall vilken:
Halva svenska folket känner sig inte delaktiga i det nya informationssamhället. Resultaten visar att åtta av tio använder inte mobilen för att gå online, fem av tio använder inte Internet för att få hälsoinformation och en tredjedel använder inte Internet för att betala räkningar.

5. Mina egna reflektioner:
Det nämns att särskilt de unga flickorna ser på TV samtidigt som de är online och bloggadet har blivit en del av de unga kvinnornas internetkultur. Medan killar dominerar fildelningen.
– instämmer jag i det som sägs/skrivs eller har jag en annan uppfattning?
Det förekommer en uppfattning att de unga männen är ”Gamers” och gillar att spela datorspel.
– koppling till eventuella egna erfarenheter
Jag gillar idén att vi blir invånare på nätet istället för att hänvisa till infödingar. Visitors and Residents: A new typology for online engagement by David S. White and Alison Le Cornu
– jämförelse med annat jag läst i den här kursen eller någon annanstans

Utbildningen ska ge kunskaper om interaktiva och digitala medier för att eleverna till exempel ska kunna presentera tekniskt innehåll och framställa modeller […] Utbildningen ska uppmuntra eleverna att utveckla nya och kreativa lösningar för att skapa och möta förändringar.(Skolverket)

6. Referenser:

Om Jonas

I'm working as a Project Manager and Education Specialist at the City of Stockholm Education Administration with implementation of IT Projects and develop instructional materials and pedagogical support systems.

Publicerat på november 6, 2012, i Läsloggar. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Lämna en kommentar

En blogg om skola, skolutveckling och samhällsfrågor

Jag heter Johan Lindström och jobbar som skolledare. Alla synpunkter i bloggen är mina egna. @Aland72 på Twitter.

Hot Topics

Presented by the Microsoft Educator Network

Lärartankar

min resa med det digitala skollyftet