Bloggkollen

blogg_netculture_htKurs; Nätkulturer Uppsala Universitet

Uppgift; Granska 2-3 olika bloggar och gör en kort sammanställning av vad du sett. Välj gärna bloggar inom ett område du inte är så bekant med sedan tidigare. Analysera innehållet i bloggarna utifrån följande frågor:

 • Vilken är målgruppen?
 • Hur har personerna bakom bloggarna valt att synliggöra sin verksamhet eller sina åsikter?
 • Hur ofta uppdateras sidan?
 • Hur har man valt att språkligt presentera sig? Vilken ton har inläggen?
 • Går det att ringa in inom vilken genre/vilket tema bloggaren skriver?
 • På vilket sätt påverkar färg,form och struktur själva innehållet?

Svar: Enligt Bloggportalen har Kenza Zouiten Sveriges största blogg och det blir den första bloggen jag ska granska. Metro uppskattar att hon 2010 hade närmare 100 000 besökare i veckan och annonsintäkterna för september månad var 213 927 kronor. Hon skriver inom genren modebloggerska och riktar sig till målgruppen unga kvinnor, som söker shopping- och modetips. Verksamheten är kopplad till reklam för skönhetsprodukter och arbetet som modell, dessutom under 2012 blev Kenza vald till Årets Chicaste. Tonen hos inläggen är definitivt glitter och glamour, men hon erkänner att det kan vara tuffa perioder ”där folk hela tiden förväntar sig att man ska vara felfri när man inte riktigt mår på topp”. Färg, form och struktur är en s.k. Lookbook för att visa klädstilar och assessorer. Jag tycker Johanna Briding & David Hanses Olssons kandidatuppsats får avsluta denna granskning ”Bloggen fungerar även som ett verktyg i respondenternas skapande och återskapande av självidentiteten då bloggläsandet leder till en viss sorts konsumtion, som i sin tur leder till identitetsskapande.”

Den första bloggkollen fick mig att fundera på den sociala inlärningsteorin, som utgår ifrån antagandet att barn och unga lär sig nya beteenden genom att observera andra och att de därigenom lär sig att hantera såväl enskilda situationer som att ta till sig livsstilar, könsroller, attityder och kulturella värderingar (Sandahl 2010 i Unga och Våld). Jag har sett flera gymnasieelever sitta klistrade vid Grand Theft Auto V, vilket visar sig vara ett av världens dyraste spelprojekt. Spelserien har kritiserats för sitt våldsamma innehåll, och ett antal dödsskjutningar har gjort att spelet hamnat i domstol ett par gånger.  Det tog ett tag innan jag hittade en tonårskille som bloggar om att tillhöra genren gamer, men Alex Da Gamer fick bli min andra bloggkoll. Målgruppen kommer till bloggen för att läsa recensioner och vad som händer kring Dreamhack,  ett svenskt LAN-party som utvecklats till världens största datorfestival. Den uppdateras veckovis och efter en lista med de senaste inläggen kan man gå direkt till de kategorier man är intresserad av. Det är både text, bilder och video i inläggen kring livet som gamer, men det finns även en hel del personlig om skolan och vänner. I inlägget ”Det finns bättre sätt” handlar om en kompis som försökte ta självmord och skriver ”Nu har jag äntligen skrivit något lite mer allvarligt. Jag vill inte behöva skriva flera texter i den här stilen av självklara anledningar, men i det här fallet var jag så nära att förlora min kompis att jag kände att jag behöver göra allt jag kan för att inte flera ska ha liknande upplevelser”. I recensionen av ”Metal Gear Solid V” ger sig Alex Da Gamer på de senaste konceptbilderna av karaktären Quiet ”I spelet är hon en specialstyrkeagent, eller liknande. De klär sig inte så här. De yrkesgrupper som klär sig så är prostituerade eller strippor. Hon är ingetdera. Det är möjligt att hon är en jättebra karaktär i spelet, men det känns fel på något sätt att hon verkar vara designad som ett runkobjekt för killar i lägre tonåren och bara är till för att visa häcken/brösten” – touché!

Det finns förutfattade meningar att nätkulturer blir ett tidsfördriv där ungdomar tappar verklighetskontakt. Men när jag söker efter Internetvåld dyker det upp ett gäng grabbar som kallar sig Bronies med slogan ”Frienship is magic”. Det det visar sig vara en gemenskap för Svenska Bronies, som anordnar aktiviteter kring filmen My Little Pony. Det känns som jag bara skrapat på ytan…


cc licensed ( BY SA ) flickr photo shared by rjrgmc28

Om natbaserad

Working as system administrator and e-learning specialist at Adda Kompetens, a part of the Swedish Association of Local Authorities and Regions (SALAR). Previous experience from working with educational technology and change management at the ICT-unit, Education Administration in City of Stockholm. My qualifications include Design for Learning and Learning Study methodology. I also believe we need to replace assessment rubrics with evaluated samples of student work. Participated in #ONL162 and #ONL172 as open learner and co-facilitated #ONL181

Publicerat på september 15, 2013, i NätkulturerHT2013. Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

 1. Hej, Vad kul att du kommenterat mitt inlägg. Har precis läst ditt inlägg om bloggkollen, efter att jag intervjuat eleverna om vilka bloggar de följer var just Kenza den som låg absolut i topp. Det är ”den alla följer”. Förstår att det var svårt att hitta en kille som bloggar, det är inte lika vanligt (såvida det inte är en kändis).
  Många andra intressanta inlägg du har på din blogg, intressant att följa alla dina inlägg. Hoppas vi kan ge varandra kloka utbyten, tankar och erfarenheter.
  /Mattias

 2. Tjena! Alex (från Alex Da Gamer) här! Trevligt att du stötte på min blogg och ännu roligare att du citerade den för ditt arbete! Trodde aldrig att något sådant skulle hända, men en extremt trevlig överraskning!

 3. Riktigt intressant läsning! Jag gillar den röda tråden, det var något jag kände att jag sakna. Dy lyckades binda ihop analyserna på ett bra sätt så att helheten hölls ihop. Riktigt bra jobbat. Jag gillar även kontrasten på bloggar, hade varit intressant att se dig analysera en tredje bloggtyp, något i stil med jockeboi kanske? 😉

  Riktigt bra jobbat!

 4. Hej!
  Först vill jag säga att jag verkligen gillar din presentationsyta, jag tilltalas av såväl innehåll som design. Samtidigt som det är en presentationsyta för dig blir det en resurs för andra. Win-win.
  I bloggkollen gör du klockrena analyser och lägger till relevanta länkar. Du ger exempel på både teori och praktik vilket ger tyngd åt din uppgift. Riktigt kul att Alex da Gamer kommenterat ditt inlägg. På hans blogg läste jag hur stolt han blivit över det du skrivit om honom. Hans inlägg om hur tjejer framställs i spelvärlden kan mycket väl användas i undervisningen.

  /Camilla

 5. Hej Jonas. Väldigt intressant att läsa din analys i blogg-kollen, jättebra innehåll! Alex Da Gamers blogg är inget jag personligen skulle läsa men blir väldigt nyfiken efter att ha läst din analys. Ser fram emot att ta del utav dina kommande inlägg. Tack /T.

 1. Ping: Citerad i universitetsarbete | Alex Da Gamer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En blogg om skola, skolutveckling och samhällsfrågor

Jag heter Johan Lindström och jobbar som skolledare. Alla synpunkter i bloggen är mina egna. @Aland72 på Twitter.

Hot Topics

Presented by the Microsoft Educator Network

Lärartankar

min resa med det digitala skollyftet

%d bloggare gillar detta: